La Sibex, în cea de a doua şedinţă a săptămânii, prima jumătate a zilei a adus o creştere a lichidităţii comparativ cu ziua anterioară la aceeaşi oră. Implicarea mai bună a speculatorilor se înregistra pe fondul unei evoluţii pozitive a cotaţiilor derivatelor. La ora 16.45 numărul contractelor era de 539 cu o valoare de peste 7 milioane lei, totaluri care se apropiau de cele consemnate în întreaga sesiune anterioară.
Cea mai bună lichiditate se observa, ca de obicei, pe sectorul derivatelor pe indici. Investitorii cu poziţii pe cumpărare au beneficiat de creşterea Dow Jones şi au speculat în câştig. După mai bine de şapte ore de la deschidere, cotaţia DEDJIA_RON martie creştea cu 78 de puncte, la 14.192 de puncte. Numărul contractelor pe scadenţa menţionată era de 367. Cotaţia futures a indicelui a avut o evoluţie pozitivă şi în SUA, înainte de publicarea unui raport privind afacerile din sectorul servicii pe luna trecută şi în contextul în care China a promis să menţină ţinta de creştere economică. Optimismul a fost confirmat şi la NYSE, unde Dow Jones s-a căţărat la debutul şedinţei peste nivelul său record de închidere.
Şi în sectorul valutelor lichiditatea era una bună. Se remarca derivatul pe perechea euro/dolar, având simbolul EUR/USD_RON, cu peste 100 de contracte pe scadenţa martie. Moneda unică se aprecia cu 0,25% faţă de dolar, fiind estimată la 1,30500 USD. Pe plan extern, euro a înregistrat variaţii pozitive faţă de concurentul său nord-american, după ce au fost publicate date care au indicat că producţia şi serviciile din cele 17 state care folosesc moneda comună s-au contractat mai puţin, luna trecută, decât au estimat economiştii.
Pentru restul produselor tranzacţionate, lichiditatea era redusă. De altfel, DEDJUA_RON martie şi EUR/USD_RON martie generau peste 88% din volumul total al pieţei, înregistrat la ora 16.45.
S-au cons