Supraîndatorate, clinicile medicale private nu-şi pot respecta business-planul iniţial din cauza capacităţii reduse de plată a pacienţilor
Dificultăţile cele mai mari ale sectorului de morărit şi panificaţie îşi au originea în evaziunea fiscală
Problemele sectorului de bricolaj au fost provocate de pierderile aferente promoţiilor pentru extinderea cotei de piaţă şi investiţiile pentru deschiderea unor noi depozite
O analiză a Casei de Insolvenţă Transilvania asupra principalelor sectoare de activitate a evidenţiat că serviciile medicale private, sectorul morăritului şi al panificaţiei şi retailerii din segmentul bricolaj sunt domeniile ce se vor confrunta cu dificultăţi financiare în perioada următoare şi ar putea genera mai multe insolvenţe în 2013.
Analiza a vizat factorii micro şi macroeconomici ce caracterizează anul 2013, aspectele financiare ale fiecărui sector de activitate, modalitatea de finanţare, legislaţia specifică, aspecte legate de consum şi consumatori, precum şi tendinţele în economie.
Astfel, clinicile medicale private riscă să intre în insolvenţă din cauza imposibilităţii păstrării pacienţilor, care migrează către serviciile medicale de stat. Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) aminteşte că în perioada 2008-2010, când alte domenii nu aveau acces la finanţare, s-au înfiinţat peste 100 de clinici private, cu o contribuţie proprie de numai 10 - 15%. "În cele mai multe cazuri, bugetele au fost depăşite, iar perioada de graţie a fost corelată cu finalizarea investiţiei, nu cu atingerea punctului de echilibru. Capacitatea celor mai multe clinici deschise a fost însă supradimensionată, tarifele pentru servicii medicale în 2013 se situează sub nivelul aşteptărilor din momentul în care s-a demarat investiţia, aşa că business-planul iniţial a devenit nesustenabil", se arată în analiza CITR.
Decontarea dintr