Din întâmplare, la Conferinta Comitetului National Român al Consiliul Mondial de Energie, CNR-CME, ce a avut loc la Academia Românã, a fost ridicatã problema cãrbunelui desi tema era energia verde. Nu cãrbunele creste pretul energiei, ci energia verde este subventionatã pe bani foarte multi, drept pentru care Guvernul a spus ”stop joc”…
În ultima zi a lunii februarie, a avut loc în Aula Academiei Române, Conferinta Comitetului National Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), cu tema ”Viitorul energiei. Scenarii energetice. Viziunea 2050 – strategia în domeniul energiei”. La Conferintã au fos prezenti Iulian Iancu – presedinte CNR-CME, Cãtãlin Ivan – europarlamentar, Sergiu Celac – ambasador, presedintele Institutului Român de Studii Industriale, acad. Ioan Haiduc – presedintele Academiei Române, alti academicieni, secretari de stat, consilieri, profesori universitari, cercetãtori, dar si reprezentantul României la Bruxelles Tom Holst – manager Chevrom etc.
De la Petrosani, la lucrãri, s-a aflat si cercetãtor stiintific dr. ing. Valeriu Plesa, membru al CNR-CME. Ce a cãutat acolo si cum a ajuns sã sustinã huila când altul era scopul prezentei la o conferintã de asemenea nivel, l-am întrebat direct.
Investitorii în energia verde, tinuti în brate pe bani foarte multi
”Sunt cercetãtor stiintific si vreau sã stiu cât mai mult. Pe energie vreau sã aflu din dezbaterea directã, sã-mi dau seama cum se pune problema, sã pot corela si sã stiu exact unde ne aflãm. Nu eram inclusi în program… Am stat cuminte si am ascultat prezentãrile, dezbaterile, fãrã sã mã misc timp de patru ore, cu dezamãgirea momentului, dar cu gândul, ”mângâierea”, cã nu cãrbunele contribuie la cresterea pretului la energie, ci dimpotrivã alte energii favorite, cum este cea verde. Din 10% cât a fost cresterea pretului în ultimul an, 4-6% sunt datorate acestei energii