Vezi
Redescoperirea Maramuresului prin imagini a fost invitatia pe care au lansat-o autorii albumelor foto prezentate astazi, 5 martie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare. Jurnalistul Alec Portase s-a oprit in povestea sa ilustrata, printre altele, asupra traseelor montane mai putin cunoscute de locuitorii judetului in timp ce scriitorul Nicoara Mihali impreuna cu studentul Mihai Ciurcas au ales sa vorbeasca despre Sapanta si legendele sale.
Primul album prezentat in fata publicului baimarean, “Sapanta”, e unul inedit, in care, pe langa fotografii, cei care vor rasfoi lucrarea vor putea sa descopere istoria Cimitirului Vesel si unele aspecte legate de comuna maramureseana.
“Sunt noua carti intr-una singura pentru ca si prefata, dar si textul de pe cruci este prezentat in noua limbi de circulatie internationala printre care si japoneza. Pentru prima data vindem o poveste inedita despre Sapanta, pentru ca nimeni nu a spus niciodata in nicio monografie pana acum povestea vietii lui Stan Ioan Patras, cel care a facut crucile din Cimitirul Vesel de la Sapanta”, a spus Nicoara Mihali, scriitorul care semneaza textele din albumul “Sapanta” .
Cel de-a doilea album, intitulat “Redescoperind Maramuresul”, constituie o oportunitate de a afla mai multe despre Maramures atat pentru turisti, cat si pentru locuitorii de aici, care nu au avut pana acum posibilitatea sa calatoreasca mai mult prin imprejurimi.
“Avem in principal fotografii din Muntii Maramuresului, de pe trasee foarte cunoscute doar de initiatii in drumetiile montane, pe urma cateva fotografii din pesterile din judet , speologia fiind de asemenea o pasiune de-a mea. Avem si cateva imagini din minerit si cateva porterete in care mi-am propus sa prezint fata omului traitor in Maramures, dar si felul in care este imbracat si cateva biserici”, a spus