Şansele Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană scad, din cauza instabilităţii politice de la Chişinău. Iată ce spune la RFI consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu. El se teme că tulburările din ţara vecină reprezintă un obstacol în drumul spre Bruxelles.
Guvernul Republicii Moldova a fost demis marţi, în urma unei moţiuni de cenzură. Cristian Diaconescu declară că "aşteptările noastre sunt foarte mari în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova. Sigur, este dreptul democratic al mecanismelor politice, al partidelor politice din Republica Moldova de a-şi alege sau de a-şi schimba guvernele, dar pe de altă parte, vreau să vă spun că la ultimul Consiliu European, delegaţia României şi preşedintele au reuşit să fixeze în actul final, în deciziile Consiliului faptul că Republica Moldova este acceptată a semna acordul de asociere, deci de a deschide practic negocierile cu Uniunea Europeană la summit-ul de la Vilnius al Parteneriatului Estic".
Consilierul prezidenţial precizează că "oricum, până în acest moment, Republica Moldova era considerată proiectul de succes în cadrul acestui Parteneriat Estic. După cum se ştie, Parteneriatul Estic este proiectul de cooperare dintre Uniunea Europeană şi şase state din vecinătatea estică. Moldova era ţara cu cele mai mari şanse de a se apropia rapid de UE, ţara în care aspiraţiile de integrare în UE se coroborau şi cu voinţa şi decizia politică adecvate. Iată însă că datorită situaţiei politice de la Chişinău, datorită unor fricţiuni şi a unor probleme mai mult sau mai puţin întemeiate, aşa cum vedem cel puţin din presă, această şansă a Republicii Moldova se îndepărtează".
"Este clar, consecvenţi fiind unei linii politice de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, România prin vocea preşedintelui a spus cât se poate de clar că ne-am dori ca indiferent