Benzina nu este scumpă în România comparativ cu alte state, dar ne situăm pe locul 8 într-un clasament al poverii cheltuielilor la pompă.
Benzina este, pe lângă rata la credit, una dintre cele mai mari poveri ale românilor. Scumpirea ei dă bătăi de cap atât angajaţilor care merg zilnic la serviciu cu maşina, dar şi companiilor din sectorul transporturilor. Chiar dacă românii nu s-au mai confruntat cu scumpiri ale benzinei ca în 2010-2011, creşterea preţurilor de anul trecut s-a simţit în bugetul lunar. Mai exact, România se află printre primele ţări din Uniunea Europeană la scumpirea benzinei. Preţul carburanţilor a crescut cu 9 eurocenţi în ultimul an, ceea ce plasează ţara noastră pe locul patru în topul celor mai drastice scumpiri, potrivit econtext.ro.
Preţu-i mic, povara-i mare
În ciuda creşterii semnificative a preţului carburanţilor în România, ţara noastră se situează pe locul 33 din 60 într-un top mondial al statelor cu cea mai scumpă benzină întocmit de Bloomberg. Mai exact, preţul mediu la pompă în România este de 6,7 dolari/galon (aproximativ 1,77 dolari/litru). Totuşi, România se situează mult mai sus în clasament, pe locul 8, atunci când vine vorba despre ponderea pe care o are cheltuiala cu cumpărarea unui galon (3,785 litri) de benzină în venitul mediu zilnic la nivel naţional, care este de 30%.
Pentru că benzina reprezintă o cheltuială foarte mare pentru mulţi dintre români, o parte au renunţat la maşină. Astfel, românii consumă foarte puţină benzină, în medie doar 0,06 galoane (aproximativ 0,22 litri) pe zi de persoană. O altă explicaţie ar fi aceea că, raportat la numărul total al populaţiei, parcul auto local este relativ restrâns. De exemplu, la nivelul anului 2009, în România erau 197 de maşini la mia de locuitori, cel mai slab nivel din Uniunea Europeană.
Turcia, cea mai scumpă