Evenimentele au loc la împlinirea a 20 de ani de când România a devenit membră a Organizaţiei francofoniei. Vor avea loc festivaluri de muzică şi film în franceză, un târg de locuri de muncă pentru francofoni, vor fi acordate premii pentru tinerii jurnalişti francofoni.
Lansarea oficială evenimentelor a avut loc astăzi, la Maison Suisse, în prezenţa mai multor ambasadori şi reprezentanţi ai instituţiilor francofone.
În 1993, chiar înainde de a fi acceptată în Consiliul Europei, România devenea membru cu drepturi depline în Organizaţia Internaţională a Francofoniei, numită pe atunci Agenţia de cooperare culturală şi tehnică. Luna aceasta se împlinesc exact 20 de ani de când suntem membri ai aşa-numitei francofonii instituţionale.
Secretarul de stat din Ministerul de Externe însărcinat cu dosarului francofoniei, Ovidiu Dranga, a detaliat rolul francofoniei în României, dar şi ce evenimente vor exista în luna francofoniei.
“De când a aderat la francofonia instituţională, România a dobândit imaginea unui membru responsabil şi dinamic, care îşi duce la bun sfârşit angajamentele internaţionale. A acumulat un capital important de simpatie atât în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, cât şi la nivelul relaţiilor bilaterale cu statele francofone.
Sommet-ul francofoniei de la Bucureşti, din 2006, a însemnat un moment important: a fost consacrat rolul strategic al României în cadrul francofoniei şi a devenit un stat-far al francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est. Vom continua programul de burse doctorale şi de cercetare Eugen Ionescu, lansat în timpul sommet-ului din 2006.
Ca să marcheze aniversarea a două decenii de francofonie instituţională în România, Ministerul de Externe român a pregătit mai multe manifestări care să implice toate sectoarele francofone ale societăţii române: universităţi, academii, actori cultu