Autorităţile române trebuie să trateze dosarul Schengen cu înţelepciune şi fără discursuri agresive. O spune într-un interviu la RFI consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu. El speră ca la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din şapte-opt martie, România şi Bulgaria să afle măcar când ar putea fi luată o decizie privind intrarea în Schengen.
Cristian Diaconescu declară că "atitudinea ultimă a prim-ministrului Victor Ponta este corectă. Forţarea unui vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din partea României şi Bulgariei ar genera după toate calculele şi după toate evaluările preliminare o respingere a candidaturii celor două state, ceea ce ar genera o problemă juridică şi politică extrem de serioasă. Din acest punct de vedere, aspectele legate de decizie trebuie tratate cu înţelepciune, cu echilibru, dar mai ales hotărârile care urmează să se ia trebuie foarte serios negociate cu mult timp înainte, cu disponibilitate, fără o retorică agresiv-ieftină, tocmai pentru a ajunge la scopul urmărit".
În opinia sa, "este esenţial ca la acest Consiliu să se adopte o hotărâre, care să aibă în vedere luarea unei decizii definitive în cursul acestui an în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi în al doilea rând ca hotărârea Consiliului JAI să cuprindă elementul decizie, adică să nu se realizeze o simplă prelungire a discuţiilor la un termen indefinit, deoarece acest lucru ar crea în continuare dificultăţi de abordare din partea României".
Diaconescu precizează că "o decizie ar însemna un termen clar în cursul acestui an, când aderarea va deveni definitivă. Dacă stăm să ne gândim, oricum, intrarea în Schengen s-ar fi stabilit de la data de 1 ianuarie 2014, deci dacă nu în martie, poate în septembrie sau în decembrie, o decizie politică practic, ar complini acelaşi termen, deci nu am avea foarte mult de pierdut. Es