70% din români lucrează peste program, arată un studiu recent. „Foarte bine, sigur câștigă pe măsură“, crâcnesc ceilalți. Se înșală: majoritatea meseriilor în care angajații muncesc pe brânci sunt și cel mai prost plătite.
Anul trecut, Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (Eurofound) publica un studiu stufos pe tema „Calitatea locurilor de muncă din Europa“. Din care reieșea că angajații români sunt victime ale unor angajatori abuzivi și zgârciți, țara noastră clasându-se, pentru a câta oară, pe ultima poziție în clasamentul statelor cu condiții decente la locul de muncă.
În privința timpului de lucru, autorii raportului remarcau o îmbunătățire semnificativă a programului angajaților europeni, vizibilă mai ales în ceea ce privește numărul tot mai mic de persoane care mai lucrează în zilele de weekend (15,9% din totalul angajaților la nivelul UE27).
Din acest punct de vedere, România pare să aparțină altui continent: din categoria „curiozitățile pieței muncii“, aflați că nu mai puțin de 35% din conaționalii noștri lucrează în zilele de sâmbătă, iar 28%, chiar și în cele de duminică. Din păcate, sacrificiul făcut la finalul săptămânii nu este compensat în zilele „tradiționale“ de lucru. Pentru că, aruncând o privire asupra diverselor studii privind programul angajaților români, concluzia rapidă este că în nicio țară nu se muncește ca la noi. De fapt, cât la noi - în acest sens, institutul de studii economice parizian Coe-Rexecode a dat cel mai dur verdict: anual, românii muncesc, în medie, 2.095 de ore, cu 425 ore mai mult decât finlandezii și cu 416 ore în plus comparativ cu angajații francezi.
Și mai rău, suntem atât de săraci, încât preferăm să înghițim în sec și să nu ridicăm vocea în fața angajatorului: doar astfel s-ar explica de ce, în ciuda tuturor cifrelor care confirmă