Rezervația Biosferei Delta Dunării și celelalte arii naturale protejate din județul Tulcea vor fi monitorizate prin intermediul unor tehnici spațiale, unul dintre scopuri fiind și revizuirea limitelor pentru zonele protejate din România şi siturile Natura 2000.
Iniţiativa aparţine Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi, potrivit proiectului, intenţia este de „creştere a gradului de protecţie a biodiversităţii şi a patrimoniului natural al României prin realizarea de seturi de date în conformitate cu specificaţiile tehnice INSPIRE pentru ariile naturale protejate în concordanţă cu legislația comunitară, inclusiv a siturilor Natura 2000, în vederea optimizării managementului ariilor naturale protejate şi a expunerii seturilor de date spaţiale aferente ariilor naturale protejate în format INSPIRE, conform legislaţiei în vigoare”.
În urma înregistrării datelor, se va realiza un studiu în conformitate cu specificaţiile tehnice INSPIRE pentru ariile naturale protejate prin trasarea detaliilor topografice a acestora.
Proiectul se numește „Realizarea de seturi de date spaţiale în conformitate cu specificaţiile tehnice INSPIRE pentru ariile naturale protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000, având în vedere optimizarea facilităţilor de administrare a acestora” şi este implementat de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013” şi se desfăşoară pe o perioadă de 30 de luni, începând cu data de 1 februarie 2013, iar valoarea totală este de peste 45 de milioane de lei.
Rezervația Biosferei Delta Dunării și celelalte arii naturale protejate din județul Tulcea vor fi monitorizate prin intermediul unor tehnici spațiale, unul dintre scopuri fiind și revizuirea limitelor pentru zonele protejate din Români