Senatul şi-a dat, luni, acordul pentru propunerile de revizuire a Directivei pe Tutun, pe principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii, după ce Comisia pentru Afaceri Europene a avizat negativ iniţiativa legislativă, iar Comisia pentru Sănătate Publică (comisie raportoare) a dat aviz pozitiv proiectului european.
Reprezentanţii Comisiei pentru Sănătate din Senatul României susţin propunerile CE, opinând că ele nu ar putea fi îndeplinite satisfăcător la nivelul statelor membre, acest lucru fiind posibil mai degrabă la nivelul Uniunii Europene.
Totuşi, senatorii solicită UE să analizeze posibilitatea de acordare a unor măsuri compensatorii către părţile afectate de prevederile din propunerea de Directivă.
Gilda Lazar, Director Corporate Affairs, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, consideră: "Această solicitare de măsuri compensatorii ar însemna că orice agricultor a cărui cultură de tutun va fi afectată, orice IMM de ambalaje care pierde contracte, orice producător de ţigarete care nu îşi mai poate folosi brandul, orice retailer care pierde clienţi, orice om afectat de restrângerea activităţii va fi îndreptăţit, conform avizului Senatului, să ceară despăgubiri. Ramâne de văzut cine le va acorda - aceeaşi Comisie Europeană care a redactat Proiectul de Directivă şi care îşi arogă competenţe dincolo de limitele Tratatului, sau statele membre, adică aceleaşi bugete naţionale, care vor avea, oricum, scăderi de venituri din accize şi TVA".
Reprezentanţii Comisiei pentru Afaceri Europene consideră că ambele principii - atât cel al subsidiarităţii, cât şi cel al proporţionalităţii - sunt încălcate de propunerile pentru revizuirea Directivei Europene pe Tutun.
Aceştia susţin că CE îşi auto-conferă competenţă de delegare şi implementare în 16 domenii, care, în mare măsură, pot fi reglementate la nivel naţional.
În data de 26 februarie,