Coaliţia de guvernare de la Chişinău, denumuită Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), a fost constituită în august 2009, iar în ultimele două luni a trecut prin cea mai mare criză - acuzaţii dure, învinuiri, scandaluri cu miniştri anchetaţi penal, interceptări telefonice scurse în presă şi războaie mediatice.
AIE s-a născut din valul de proteste de la 7 aprilie 2009, când tinerii au ieşit în stradă pentru a contesta rezultatele alegerilor de la 5 aprilie, pe care le considerau falsificate. Manifestările paşnice au degenerat însă în violenţe şi devarstarea Parlamentului şi a Preşedinţiei. Comuniştilor nu le-a ajuns un vot pentru a vota şeful statului, iar după două tentative eşuate Legislativul a fost dizolvat şi au fost organizate anticipate. Ulterior, şi Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, în mandatul comuniştilor, a părăsit trupa lui Vladimir Voronin. După câteva luni, acesta a aderat la PD.
După anticipatele din iulie 2009, partidele necomuniste - Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră - au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană 1. Guvernul Filat 1 a fost învestit la 25 septembrie 2009. Doar că noua majoritate nu avea suficiente voturi pentru a alege preşedintele Republicii Moldova.
Alte câteva runde pentru alegerea şefului statului au eşuat, trimiţând ţara într-un nou scrutin parlamentar înainte de termen, în noiembrie 2010. De data aceasta semnarea, la 30 decembrie 2010, a acordului de constituire a AIE 2 a fost precedată de lungi negocieri despre „principii şi valori“. Printr-o anexă secretă, care a fost făcută publică mult mai târziu, doar la insistenţa opiniei publice, formaţiunile din coaliţie şi-au partajat nu doar portofoliile ministeriale, ci şi şefia unor instituţii ce ar trebui să fie apolitice, cum ar fi Procuratura, Centrul Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Se