Plenul Senatului a adoptat în şedinta din 4 martie proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice, centralizată.
Pe 13 februarie, proiectul de lege a fost avizat favorabil de senatorii din Comisia de Sănătate, Senatul fiind prima Cameră sesizată.
Radu Vulcănescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că adoptarea actului normativ va duce la reduceri de până la 30% la achiziţii ca urmare a faptului că se întâmpla, uneori, ca preţul pentru acelaşi produs să varieze în funcţie de intermediar.
"În prezent, fiecare spital sau unitate sanitară cu paturi desfăşoară în mod individual procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale sau de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto", a declarat Radu Vulcănescu.
Preţurile de achiziţie variază de la spital la spital
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie ale acestor bunuri şi servicii diferă de la un spital la altul.
"MS se stabileşte ca fiind unitate de achiziţii centralizată care atribuie contractele achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale", se arată în document.
Potrivit anexei la proiectul de ordin, Ministerul Sănătăţii ar putea achiziţiona, la capitolul echipamente: computere tomograf, angiografe, osteodensiometre, simulatoare pentru radioterapie, masă de radiologie, etc.
În ceea ce priveşte materialele sanitare, pe lista de achizitii se află măştile de oxigen simple, vata, gulerele cervicale, diferite tipuri de sonde, precum şi compre