Exploatarea poate fi riscantă sau sigură, în funcție de perimetrul geologic. O mare parte din propaganda eco servește interesele unor importatori de gaze Sursa: AP PHOTO
1 /.
Companiile de profil susţin că vor dezvolta zonele de extracţie în urma investiţiilor şi taxelor plătite la bugetele locale.
„Durata de exploatare a unui perimetru de gaze de şist este de maximum zece ani, apoi resursele din perimetru se epuizează”, a explicat, pentru EVZ, Ştefan Marincea, director al Institului Geologic al României.
Fracturarea hidraulică, folosită din anii '70
Tabăra pro-exploatare susţine că zăcămintele vor ieftini facturile românilor şi vor oferi independenţa energetică a României. SUMARUL ARTICOLULUI Adevărul şi minciunile din spatele afacerilor cu gaze de şistOpinia specialiştilor de la Agenţia de Resurse Minerale: "Orice măsură de stopare a explorării este total nejustificată""Nu cred că se vor face exploatări de gaze la Bârlad, acolo nu sunt rezerve importante de gaze de șist"
Resursele de gaze conveţionale sunt pe terminate. „De la 36 de miliarde de metri cubi în anul 1986 s-a ajuns, în prezent, la o producţie de 11 miliarde metri cubi", precizează Dorin Cojocaru, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).
În ţările unde s-a trecut la exploatarea zăcămintelor, preţurile gazelor au scăzut", spune şi Marincea. Astfel, „SUA a ajuns un exportator de gaze, din momentul în care s-a orientat spre astfel de resurse”, întăreşte şi Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului şi geolog de profesie. Au pornit lupta gazelor, dar nu ştiu să scrie "şist”
Ecologiştii ţipă că metoda de exploatare prin fracturare hidraulică distruge mediul.
În România s-a apelat la astfel de operaţiuni din anii '70 pentru exploatarea petrolului.
„Operaţiunile sunt periculoase în zonele unde sunt afectate straturile acvifere şi apa din s