Coreea de Nord a ameninţat marţi cu denunţarea acordului de armistiţiu semnat în 1953 pentru a pune capăt Războiului Coreei, din cauza unor tensiuni puternice provocate de manevre militare comune între sud-coreeni şi americani, relatează AFP, potrivit Mediafax.
PLUS: "Ce pregăteşte China?" Un satelit Google Maps a descoperit o serie de structuri bizare în deşertul Gobi (CLIC pe FOTO pentru GALERIE)
În acelaşi comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană de presă, primit la Seul, Phenianul şi-a anunţat intenţia de întrerupe "telefonul roşu" instalat în satul Panmunjom, situat pe linia de demarcaţie.
Manevrele SUA-Coreea de Sud nu sunt singurul motiv pentru care regimul comunist din nordul peninsulei ameninţă că rupe pacea din '53. Un alt argument adus de Phenian sunt noile sancţiuni pe care ar urma să le aprobe ONU, drept consecinţă a testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord, scrie The Guardian.
Coreea de Nord continuă să sfideze avertismentele lansate de ONU şi Statele Unite ale Americii şi merge mai departe cu planurile privind efectuarea de noi teste nucleare.
"Aceste provocări nu fac Coreea de Nord mai sigură", a arătat în februarie preşedintele american Barack Obama, răspunzând Phenianului, care anunţa că efectuarea unui test nucleat menit să "protejeze securitatea naţională şi suveranitatea" ţării "împotriva ostilităţii continue din partea Statelor Unite".
"Departe de a atinge scopul afişat, de a deveni o ţară puternică şi prosperă, din contră, Coreea de Nord s-a izolat şi mai mult şi şi-a sărăcit poporul încercând, cu rea credinţă, să se doteze cu arme de distugere în masă şi cu vectori pentru acestea", a adaugat atunci preşedintele american.
O reacţie similară a avut şi Rusia, care a criticat acţiunile Coreei de Nord şi nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Cor