Parlamentarii moldoveni vor decide marţi dacă actualul Executiv îşi va continua activitatea sau va fi demis. Deputaţii comunişti au depus săptămâna trecută un proiect de lege privind moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului. Partidul Democrat a anunţat că va vota pentru demiterea Guvernului. Socialiştii moldoveni declară şi ei că vor acorda vot de neîncredere Executivului. Liberalii s-au pronunţat însă împotriva moţiunii de cenzură.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Cu o zi înainte de şedinţa Parlamentului, la care urmează a fi discutată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, Partidul Liberal Democrat a reiterat că optează pentru un nou Acord al Alianţei pentru Integrare Europeană şi că prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, nu îşi va prezenta demisia.
"Vom cere ca votul din Parlament să fie unul deschis. Demisia Guvernului ar putea provoca alegeri anticipate, iar cei care vor susţine moţiunea de cenzură ar trebui să-şi asume declanşarea alegerilor", a declarat vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ.
Analiştii de la Chişinău consideră că există mari şase ca moţiunea de cenzură înaintată de PCRM să fie adoptată, în condiţiile în care PD, dar şi socialiştii au declarat că vor demisia Guvernului. Astfel, parlamentarii comunişti, democraţi, dar şi grupul socialiştilor dispun de 53 de voturi, suficiente pentru a vota moţiunea de cenzură. Totuşi, există voci care spun că unii parlamentari din Partidul Democrat sunt împotriva demiterii Executivului.
Protestele tinerilor moldoveni
După ce mai mulţi tineri au organizat un protest în centrul Capitalei, acuzând actuala guvernare că a spulberat "visul european", un grup de oameni de cultură i-a îndemnat pe politicieni la unitate şi a pledat pentru promovarea în continuare a programului de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană.
Demisia lui V