La Clubul Artelor Vizuale din incinta Shopping City Suceava s-a deschis miercuri expoziţia care prezintă lucrările celei de-a VI-a ediţii a Concursului Naţional de Artă Plastică „Ion Irimescu”.
Vernisajul expoziţiei a avut loc în ziua în care s-au împlinit 110 ani de la naşterea maestului
Concursul, dedicat celebrării maestrului Ion Irimescu, organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Centrul Cultural Bucovina (CCB) şi Şcoala de Arte „Ion Irimescu”, a avut şi în acest an o participare remarcabilă, iar vernisajul expoziţiei a fost programat, aşa cum a spus prof. Petre Horvat, directorul CCB, chiar în ziua în care s-au împlinit 110 ani de la naşterea maestrului de la Fălticeni.
Salutând evenimentul, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, care este fălticenean, a spus că participă întotdeauna „cu bucurie şi recunoştinţă” la manifestările dedicate lui Ion Irimescu, artist pe care l-a cunoscut şi care a lăsat Fălticeniului un muzeu remarcabil, „o bijuterie de artă”.
„Trebuie să trăim în lumină, să ne asumăm responsabilitatea luminii”
Criticul de artă ieşean Valentin Ciucă, preşedintele juriului acestei competiţii care a antrenat 44 de concurenţi din 14 judeţe ale ţării, a evocat personalitatea maestrului Ion Irimescu, un artist care, la vârsta centenară, continua să fie „un om al echilibrului, al umorului, care făcea tot felul de şotii”.
Valentin Ciucă, un apropiat al lui Ion Irimescu, pe care l-a vizitat adeseori atât în atelierul său de la Bucureşti, cât şi la Fălticeni, unde s-a retras în ultimii ani de viaţă, a făcut referire la „spiritul unui nou umanism” pe care maestrul l-a întronat în urbea fălticeneană, la aura acestuia şi la optimismul său debordant. „Trăia într-o lumină - a spus el - pe care o împrumuta şi celorlalţi. Trebuie să trăim în lumină, să ne asumăm responsabilitatea luminii”.