Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că, din păcate, nu există companii de stat salvate după intrarea în insolvenţă, în principal din cauza ezitării autorităţilor de a declanşa această procedură.
"Suntem departe de a înţelege procedura insolvenţei. Unii o văd ca pe un semn al neputinţei, ca o modalitate de a vinde pe doi bani o companie. Insolvenţa este o formă de protecţie, nu de vulnerabilizare a unei companii în dificultate. Încerc să repar o ezitare pe care administratorii de stat au avut-o. Nu văd nicio deosebire între insolvenţa din sectorul privat şi cel public, există însă diferenţe când vine vorba de succesele procedurilor.
În privat, îmi vin în cap insolvenţe care s-au terminat prin succes, precum Prodlact, Nuclearmontaj. În sectorul public nu-mi vine în minte un succes de aceeaşi talie, nu-mi vine niciunul de fapt. Acest lucru nu este din cauză că administratorii judiciari nu sunt pricepuţi, ci că decizia politică a fost ezitantă în declanşarea insolvenţei. O vedeau ca un eşec şi se temeau de reacţii din partea sindicatelor", a spus Vosganian, la conferinţa "De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare", organizată de Ziarul Financiar.
El a arătat că insolvenţa trebuie abordată fără ezitare şi asumată în timp util, altfel şansele de a profita de oportunităţile acestei proceduri se diminuează.
"Prezenţa mea aici este o promisiune ca la nivelul administratorilor de stat vom trata insolvenţa cum trebuie şi o vom vedea ca pe un mijloc de funcţionare a economiei. Am ajuns la această concluzie după cazul Oltchim. Nu înţeleg de ce a provocat atâtea discuţii Oltchim. Când în urmă cu mulţi ani Dacia se apropia de faliment, când la Galaţi erau în pericol 35.000 de oameni nu exista atâta emoţie ca acum când sunt 3.500 de salariaţi. Emoţia se leagă probabil de faptul că