O sursa serioasa, care si-a dorit sa ramana anonima, mi-a explicat in cursul acestei dupa-amieze ca, cel putin in cazul Olandei, acceptarea sau amanarea deciziei ca Romania sa adere la Spatiul Schengen nu a fost inca luata.
Cu toate ca Olanda este una dintre cele 7 tari care se pare ca nu ne doreau in acest Spatiu, afirmatiile au fost facute doar la nivel de reprezentanti ai guvernului, care, conform sursei mele, nu pot fi si membri ai cabinetului si parlamentari in acelasi timp, asa cum se intampla in Romania.
Se pare ca aceasta situatie, in care ministrii nu sunt colegi cu alesii poporului, face ca nu orice afirmatie a unui titular de portofoliu guvernamental sa fie in concordanta cu vointa Parlamentului. Adica, cel putin teoretic, in sedinta de maine a parlamentarilor olandezi se poate lua orice decizie, inclusiv aceea de-a sprijini aderarea noastra. Mai simplu, in “cazul Schengen”, parerile ministrilor olandezi sunt mai putin importante si cei care iau decizia sunt parlamentarii.
Desigur ca este doar o varianta de lucru, insa este bine de retinut ca, cel putin in ceea ce priveste aderararea noastra la Schengen, atunci cand facem anumite eforturi diplomatice pentru a ne convinge partenerii sa ne sustina, este bine sa stim care sunt acele autoritati pe care trebuie sa le curtam!
Revenind la Olanda, se pare ca unii dintre reprezentantii USL, cu sprijinul unor jurnalisti, vor incerca sa lamureasca autoritatile din tara lalelelor ca unele aspecte din Raportul MCV, cum ar fi asa-zisa presiune a presei asupra justitiei, sunt eronate, folosindu-se cazuri concrete, care sa nu mai lase loc de interpretari care nu au nicio legatura cu realitatea.
Daca experimentul va fi unul pozitiv, cu siguranta ca el va fi reluat si cu alte state si in primul rand cu cele care fac parte din “clubul celor 7”!