Doi foşti şefi ai băncii Kabul din Afganistan au fost condamnaţi marţi la cinci ani de închisoare pentru fraudă, informează BBC.
Fondatorul şi fostul preşedinte al băncii, Sherkhan Farnood, şi ex-directorul executiv Khalilullah Ferozi au fost judecaţi de un tribunal special. Farnood şi Ferozi au fost găsiţi vinovaţi de deturnarea a 278 milioane şi, respectiv, 530 milioane de dolari, bani dispăruţi în buzunarele unor prieteni, dar şi apropiaţi ai puterii. Tribunalul special al Băncii Kabul a decis ca cei doi să returneze aceste fonduri.
Alţi 21 de angajaţi ai Kabul Bank, dar şi ai guvernului afgan au fost condamnaţi de tribunalul special la pedepse cuprinse între doi şi patru ani de închisoare. Toţi pot face recurs, scrie Associated Press.
Un raport al unui auditor independent, apărut în noiembrie 2012, a dezvăluit că marea majoritate a creditelor - aproape 900 milioane de dolari - au fost acordate unui număr de doar 19 persoane private şi companii. Banca funcţiona ca o schemă Ponzi, depozitele fiind folosite pentru cumpărarea unor vile în Dubai şi pentru alte achiziţii de lux. Sute de milioane de dolari au fost scoşi din Afganistan, banii fiind ascunşi uneori în tăvile cu mâncare din avioane.
Banca era responsabilă cu plata salariilor bugetarilor din Afganistan.
În acest scandal au fost implicaţi responsabili şi apropiaţi ai puterii, între care unul dintre fraţii preşedintelui Hamid Karzai, Mahmud, şi guvernatorul băncii centrale, Abdul Qadir Fitrat, care a fugit din ţară. Numele lui Mahmud Karzai, unul dintre acţionari, nu a figurat printre inculpaţi, nici cel al unui alt acţionar implicat, Hassan Fahim, fratele vicepreşedintelui Mohammad Qasim Fahim.
Kabul Bank se afla în pragul falimentului în 2010, însă a fost salvată cu bunăvoinţa unor donatori internaţionali, care s-au temut că falimentul ar duce la prăbuşirea fragilei econom