Agricultorii au nevoie de apă, mai ales după experienţa secetei din vară, Guvernul este dispus să aducă apa pe canalele principale, însă costurile se dovedesc prea mari pentru buzunarele fermierilor.
Ministerul Agriculturii vrea ca în această vară suprafeţe din ce în ce mai mari să poată fi irigate. Agricultorii ar vrea şi ei, însă acum s-au trezit că nu s-au organizat în timp util în UAI-uri, pentru a fi ajutaţi şi financiar de Guvern să repună pe picioare vechile sisteme. În plus, autorităţile centrale îşi pun problema dacă e profitabil să aducă apa pe canalul fermierului, dar acesta să nu aibă bani să ude, sau, mai mult, să-şi fi forat deja puţuri de mare adâncime.
Problema a fost din nou abordată la sfârşitul săptămânii trecute, când fermierii au ascultat punctul de vedere al ministrului - secretar de stat Daniel Botănoiu.
„Prima umplere a canalelor ne dorim să putem s-o facem noi, astfel ca, având apă la discreţie, să putem încheia contracte. Nu vreau în schimb să se mai întâmple cum s-a întâmplat cu sistemul Sadova - Corabia, unde 80 de milioane au fost băgaţi cu Banca Mondială. Nu este admisibil să te duci să umpli un canal cu apă şi fermierul să aibă puţ forat la 200 de metri”, a spus Botănoiu.
Sistemul reabilitat pe bani mulţi, a mai spus secretarul de stat, arată astăzi mai rău decât alte tronsoane în care nu s-a investit. Problema furturilor de fier vechi din vechile sisteme de irigat face, de altfel, parte din aceeaşi discuţie, pentru că cei care le-au preluat nu şi-au asumat şi sarcina de a le păstra în starea în care le-au primit.
Preşedintele Filialei Olt a Asociaţiei Comunelor din România (AcoR), Mircea Velica, i-a îndemnat pe agricultori să se asocieze cât mai repede, pentru a putea beneficia de sprijinul statului.
„Dacă nu există OUAI-uri, Guvernul nu poate să le dea bani. Există legis