Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea ar fi trebuit să intre în insolvenţă încă de la sfârşitul lui 2009, atunci când indicatorii economici s-au deteriorate semnificativ, iar acum ar fi fost pus pe picioarele sale, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, la conferinţa „De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare“.
„Oltchim a înregistrat pierderi din a doua jumătate a lui 2007, însă această pierdere a fost îngăduită pentru că producţia era foarte sus. În 2008, veniturile Oltchim erau de două miliarde de lei. Momentul în capitalul propriu a început să devină alarmant negativ a fost a doua jumătate a anului 2009, 2010“, a spus Vosganian.
Ministrul a menţionat că atunci trebuia declanşată procedura de insolvenţă, iar Oltchim ar fi fost salvat.
„Am crezut că e doar o idee de-a mea, dar am descoperit o notă prin care conducerea de la acea vreme, de la sfârşitul lunii august din 2012, în care întreaga conducere a companiei a scris că de fapt Oltchim a intrat în insolvenţă în a doua jumătate a anului 2009, dar nu s-a declanşat pentru că conducerea aştepta o măsură de la Guvern, care a făcut un plan de măsuri, din care s-a preluat ce a fost mai rău – o garanţie de la Eximbank pentru preluarea pirolizei de la Arpechim, ceea ce a dus la insolvenţă. Ar fi trebuit să intre în insolvenţă la sfârşitul lui 2009 şi acum ar fi fost pe picioare. Vorbesc de insolvenţă urmată de privatizare“, a adăugat Vosganian.
El a arătat că pe termen scurt Oltchim nu poate fi salvat doar prin finanţare externă, ci trebuie numită o conducere şi să fie convinşi traderii să lucreze cu combinatul din Vâlcea.
„În situaţia în care suntem acum, ne dăm seama că pe termen scurt nu putem salva Oltchim doar cu finanţare de afară. Ne trebuie o conducere care să convingă băncile să ofere fi