Preţurile mari la electricitate, care au scos în stradă mii de bulgari în ultimele săptămâni, sunt efectul unui sistem energetic controlat în totalitate de oligarhii de la Moscova şi Sofia. Dublarea preţurilor la energie din luna ianuarie este considerată o manipulare menită să provoace nemulţumire populară şi proteste.
Bulgaria joacă un rol important în strategia enegetică a Moscovei, consideră Ognyan Minchev, un bursier al German Marshall Fund. Încă de la începutul anilor 2000, s-au făcut presiuni puternice asupra guvernelor de la Sofia ca să accepte proiecte energetice ruseşti pe teritoriul bulgar.
Pe lângă oleoductul Burgas - Alexandroupolis, construit la începutul anilor '90, în 2007, la Atena s-a semnat un acord între Rusia, Grecia şi Bulgaria care nu aducea niciun beneficiu vecinilor de la sud de Dunăre, însă presupunea pentru ei riscuri importante în ceea ce priveşte mediul înconjurător. În 2010, guvernul de la Sofia, condus de gruparea Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB), a renunţat la acest proiect.
Un alt proiect important al ruşilor pe teritoriu bulgar este gazoductul South Stream, acordul între Moscova şi Sofia fiind semnat la sfârşitul anului 2012. Minchev consideră că acordul a fost o tentativă a preşedintelui rus Vladimir Putin de a contracara implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE, intrat în vigoare în 2013.
Însă cel mai controversat proiect rusesc în Bulgaria este centrala nucleară Belene. Timp de un deceniu, Belene a fost un proiect corupt şi ilegitim, menit să producă multă energie scumpă într-o ţară cu o piaţă saturată şi într-o regiune în care cererea pentru electricitate e în continuă scădere. Bulgaria nu are nevoie să-şi mărească capacităţile de producţie a energiei electrice până în 2030 şi nici nu ar fi putut exporta excesul de energie produs la Belene, aşa că în 2012 guvernul