Ministerul Educaţiei anunţă că va face schimbări în ceea ce priveşte învăţământul tehnic şi profesional. Acestea vor fi puse în practică din luna aprilie, când se va derula „Săptămâna Paşii FPI“ (Formare Profesională Iniţială), care se va derula în perioada 1-6 aprilie, odată cu „Săptămâna să fii mai bun, să ştii mai multe“. Activităţile „Paşii FPI“ vor urmări dezvoltarea parteneriatului şcoală - agenţi economici prin cunoaşterea reciprocă a ofertelor.
Elevii şi părinţii vor merge în vizită la diverse instituţii, firme şi companii locale pentru a cunoaşte mediul economic şi posibilităţile de dezvoltare personală.
Accent pe dezvoltarea şcolilor profesionale
Schimbările au fost anunţate într-o conferinţă ce a avut loc weekendul trecut la Sinaia cu inspectorii de învăţământ tehnic şi directorii de şcoli.
În acest cadru, Angela Popescu, directorul proiectului şi reprezentant al Ministerului Educaţiei, a precizat că „se va pune accent pe dezvoltarea şcolilor profesionale. Şi în acest caz înscrierea candidaţilor se va face înainte de organizarea admiterii la liceele tehnice sau teoretice“.
Decizia va impune o nouă modificare a Legii educaţiei, care, în prezent, prevede ca elevii de la şcolile profesionale să fie selectaţi din rândul absolvenţilor de clasa a IX-a.
Certificate bune pentru UE
Reprezentaţii Ministerului Educaţiei au mai precizat că „la finalul studiilor profesionale sau tehnice, elevii vor obţine certificate de competenţe echivalente cu cele din Uniunea Europeană“. Totodată, din 2016, unităţile de învăţământ tehnic vor fi „etichetate“, în sensul că angajatorul va cunoaşte pe baza parteneriatelor încheiate cu agenţii economici, nivelul de pregătire al absolvenţilor.
Ministerul Educaţiei anunţă că va face schimbări în ceea ce priveşte învăţământul tehnic şi profesional. Aceste