Rezistenţa la criză a făcut din Germania un miraj şi o Mecca pentru imigranţii din ţările europene, mai ales cele afectate de şomaj extrem, dar când aceştia ajung acolo au parte de surprize şi tot mai mulţi muncitori necalificaţi se plâng că muncesc prea mult şi sunt plătiţi prea puţin.
Uniunile sindicale cer introducerea unui salariu minim de 8,50 euro pe oră, în condiţiile în care Germania, cea mai mare economie europeană, nu are un salariu minim pe economie.
Numărul imigranţilor din Germania creşte continuu. Imigraţia netă a urcat de la 128.000 de persoane în 2010 la 340.000 anul trecut, cei mai mulţi imigranţi venind din ţările din sudul Europei, puternic afectate de criza datoriilor, scrie agenţia Thomson Reuters.
În timp ce în restul Europei atenţia este îndreptată către salariile şi bonusurile enorme primite de executivi, germanii sunt nemulţumiţi de condiţiile dificile de muncă care se fac simţite în anumite sectoare ale economiei după implementarea reformelor pentru flexibilizarea pieţei muncii în 2005.
De atunci, rata de angajare a crescut, iar acum rata şomajului ajustată sezonier este de 6,8%, printre cele mai mici de după reunificarea ţării, notează Financial Times. În plus, numărul locurilor tradiţionale de muncă, pentru care angajatorul plăteşte contribuţiile la asigurările sociale, a crescut cu peste 7%, iar numărul aşa-ziselor locuri de muncă atipice a crescut cu o cincime – germanii au anumite locuri de muncă scutite de taxe şi care oferă un salariu de aproximativ 450 euro pe lună. Pe această piaţă atipică lucrează circa 900.000 de persoane.
Un exemplu pentru înrăutăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii din Germania este cazul Sabrinei Decker, angajata unui call-center. Ea câştiga la început 1.100 euro pe lună, însă recent angajatorul a forţat-o să semneze un nou contract conform căruia este plătită cu 40 euroc