Prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu, a inițiat o întâlnire a Grupului mixt de lucru pentru problemele romilor, iar alături de acesta și reprezentanții altor instituții dorește să realizeze o strategie referitoare la implementarea proiectelor ce se adresează comunității rome.
Dumitru Marinescu a declarat că la nivelul primăriilor din județ există strategii pentru comunitățile rome, însă de cele mai multe ori acestea sunt abandonate sau lăsate de izbeliște, din varii motive. Drept urmare, Marinescu ar dori ca strategiile să fie analizate și actualizate, astfel încât să se realizeze o listă de priorități a problemelor cu care se confruntă romii, să se identifice liderii locali ai romilor și să se revitalizeze activitatea Biroului Județean pentru romi, astfel încât măcar o parte din chestiunile care privesc această comunitate să fie clar cunoscute, pentru a se identifica soluții.
„Pregătim acest plan referitor la comunitățile rome, deorece primăriile, în afară de trei-patru, nu au niciun minim de strategie. Trebuie să identificăm clar situațiile din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Valea Crișului, Sânzieni, Belin, Ghelința, Zăbala, Hăghig, Baraolt, Vâlcele – acolo unde există comunități mari de romi”, a arătat prefectul.
Potrivit acestuia, cea mai acută problemă a romilor este cea a locurilor de muncă, deoarece cei mai mulți dintre ei nu au studii sau calificări, drept pentru care majoritatea se complac în a fi beneficiari de ajutoare sociale, în timp ce mai prestează și alte munci.
„Locurile de muncă stabile pentru romi reprezintă o situație ideală, dar trebuie să recunoaștem că ar fi o utopie, chiar de am vrea să facem un program în acest sens.O altă problemă este cea a frecventării învățământului și este știut faptul că doar alocațiile de stat și Programul cornul și laptele îi motivează”, a mai spus Marinescu.
Prefectul a