Voinţa şi cumpătarea nu mai sunt singurele lucruri de care avem nevoie atunci când vine vorba de alimentaţie. Psihologii susţin că există anumite trucuri la care putem apela pentru a ne schimba şi controla gusturile.
Este un lucru dovedit că dietele care dau rezultate rapide sunt ineficiente pe termen lung. Şi nu doar lipsa de voinţă este motivul pentru care luăm din nou în greutate odată ce am oprit dieta. Un studiu publicat în 2011 arăta că înfometarea afectează nivelul hormonilor care controlează apetitul, accentuând senzaţia de foame şi determinându-ne să mâncăm mai mult. Prin urmare, singura metodă de a slăbi eficient este să învăţăm să iubim alimentele sănătoase mai mult decât pe cele de tip fast-food, care ne îngraşă.
Preferinţele alimentare pot fi cultivate, cu câteva excepţii: afinitatea pentru alimentele dulci şi aversiunea pentru gustul amar sunt înnăscute. „Ar mai putea exista o preferinţă înnăscută pentru umami (n. r. – gustul oferit de glutamaţi şi considerat al cincilea gust) şi mai există o dezbatere în privinţa gustului pentru grăsime (n. r. – potrivit unor studii, acesta ar fi al şaselea gust). Dar, cu excepţia acestora, majoritatea preferinţelor noastre sunt învăţate“, explică Anthony Sclafani, profesor de psihologie la Colegiul Brooklyn, pentru publicaţia „The Guardian“. „Atunci când vine vorba de mâncare, vorbim de preferinţe ce sunt învăţate“, a adăugat el.
Preferinţele pentru anumite gusturi se formează prin mai multe mecanisme. Profesorul Sclafani mai spune că învăţarea aromelor se face după mecanismul de condiţionare al lui Pavlov. De exemplu dacă bei un pahar de cola îţi va plăcea, iniţial, gustul dulce cu care eşti familiarizat deja. Cu cât vei bea mai des cola, cu atât vei începe să apreciezi celelalte caracteristici gustative produsului în cauză. Un studiu realizat în anul 2006 care a urmărit atitudinea copiilor f