Luand in calcul rata de inmultire si mortalitatea, populatia cabalina de 34.000 de capete din judetul Iasi ar trebui sa se dubleze in patru ani. Dar numarul de cai ramane constant n Deci sacrificarile sunt masive. DSV e ca lupul stapan la oi: abatorul din Botosani, unde s-a gasit cal etichetat ca vita, apartine chiar tatalui presedintelui ANSVA pe Romania.
Cautata de autoritati mai ceva ca gazele de sist, carnea de cal poate aparea in galantare din cauza ineficientei organelor de control. Abatoarele sunt supravegheate doar de veterinarul zonal, in timp ce mii de cai dispar anual din gospodarii. Controalele sunt superficiale sau se fac intre prieteni sau rude.
Cei mai multi cai sunt la Iasi
Statistica oficiala releva faptul ca numarul de cai din judet se mentine constant de cativa ani, fiind cel mai ridicat din tara. Recensamantul agricol indica in Iasi existenta a circa 33.400 de cai, cei mai multi aflati in gospodariile populatiei. Datele DSVSA confirma aceasta cifra, cu mici variatii de la un an la altul. Intrebarea este unde dispar miile de manji care se nasc anual, cat timp populatia cabalina ramane constanta de la un an la altul, iar mortalitatea este mult sub rata de inmultire a populatiei cabaline. Daca 15.000 de iepe fata anual minim un manz si presupunem ca 10% din populatie mor de batranete sau de boli si accidente, rezulta un surplus de 11.000-12.000 de capete din primul an. Dar alte iepe nou-nascute ajung sa fete la randul lor dupa doi ani si cresterea populatiei este exponentiala: din cele 15.000 de iepe initiale rezulta 21.000 de noi fatari, iar peste doi ani vor fata 25.000 de iepe, apoi 40.000 etc. In numai patru ani, populatia de cai a judetului s-ar dubla, or cifrele raman constante in statistici.
Mii de cai ajung friptura
Acest lucru se poate explica doar prin eliminarea unor cai din gospodarii. Varian