Incepand cu 1 februarie 2013, toate activitatile extractive, inclusiv extractia petrolului, dar mai putin cea a gazului natural, sunt impozitate cu un procent de 0,5% aplicat la veniturile obtinute de operatorii din aceste industrii. De asemenea, operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale sunt supraimpozitati cu 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare cresterii preturilor gazelor naturale, ca efect al dereglementarii pietei. Separat, operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale vor plati un impozit de 0,1 lei/MWh pentru transport si 0,75 lei/MWh pentru distributie. Fondurile estimate de Guvern a fi obtinute cumulativ din aplicarea celor trei masuri fiscale depasesc doar in 2013 valoarea de 600 milioane lei.
Taxarea veniturilor suplimentare obtinute de operatorii in domeniul extractiei gazelor naturale in urma liberalizarii preturilor era o masura asteptata si vine ca urmare a acordului cu FMI si a negocierilor care au urmat cu operatorii din piata. In schimb, celelalte doua taxe (si anume taxa speciala pe resurse naturale si taxa in domeniul transportului si distributiei energiei/gazului) par sa fi luat prin surprindere piata, din perspectiva rapiditatii cu care au fost implementate, precum si a scopului extins si formei de implementare.
Realitatea inceputului de 2013 arata o economie (inca) instabila si neinteresanta pentru relansarea capitalului strain, in vreme ce capitalul autohton este insuficient pentru a sustine economia. In plus, presiunea reducerii deficitului bugetar este potentata de nevoia de mentinere sau chiar relaxare a fiscalitatii generale, vazuta ca factor de relansare economica, dar si ca indeplinire a unor promisiuni electorale.
In aceste conditii, deblocarea fondurilor europene si gasirea unor surse altern