Primăriile covăsnene somate de Prefectură să îndepărteze steagul secuiesc vor clarificarea problemei în instanță
Cei mai mulți dintre primarii care au fost somați de Prefectura Covasna să îndepărteze steagul secuiesc nici nu se gândesc să o facă, pe motiv că dacă legea nu interzice arborarea însemnelor minorităților, atunci deducția logică spune că aceasta este permisă.
Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, spune că steagul secuiesc va rămâne la locul lui pentru că amplasarea acestuia nu contravine legilor țării. „Steagul secuiesc este pe clădirea Primăriei de aproape un an și până acum nu a deranjat pe nimeni. Nu îl vom da jos pentru că este vorba de simbolurile unei comunități, lucru ce nu contravine legii. Nu vorbim despre un steag al unui alt stat, care într-adevăr, poate fi amplasat doar în anumite condiții. Steagul secuiesc nu este amplasat la intrarea în unitate, lângă drapelul României, ci la geamul biroului meu.Nu cred că tot acest circ creat aduce vreun beneficiu, dar cu siguranță manifestările îndreptate împotriva acestui simbol al comunității noastre vor naște altele, care pot influența românii din Ungaria, de exemplu. Săptămâna trecută am fost la Jula, unde drapelul României este amplasat pe școala românească din localitate și nu deranjează pe nimeni, nici chiar pe cei de la Jobbik, partidul extremist din Ungaria” – spune Bokor Tibor.
Primarul a mai precizat că scandalul legat de steagul secuiesc nu aduce beneficii nimănui, ci din contră, acest circ poate îndepărta potențiali investitori din această zonă.
Steaguri secuieşti arborate de ani de zile
Steagul de la Baraolt va rămâne deocamdată pe fațada Primăriei. Edilul orașului, Lázár Kiss Barna, spune că va dispune ca steagul să fie dat jos numai în urma unei hotărâri judecătorești.
„Steagul secuiesc se află pe clădirea Primăriei Baraolt de doi ani de