Pe lângă demnitari, în locuinţele aflate în patrimoniul RA-APPS, stau de mai mulţi ani o serie de chiriaşi păstraţi sub toate guvernările. Supravieţuitorii schimbărilor de putere şi-au însuşit în timp câteva metode pentru a nu pleca din case:
1. închirierea prin intermediul unor fundaţii pentru perioadele în care nu mai sunt demnitari,
2. ingnorarea somaţiilor de evacuare primite de la RA-APPS,
3. permutările în funcţii publice inferioare.
La acestea, Guvernul adaugă şi o a patra metodă, prin explicaţiile oferite în cazul fostului judecător suprem Traian Gherasim: un articol de lege specială îi poate face pe magistraţii pe care pensia îi prinde la RA-APPS chiriaşi pe viaţă la stat.
După identificarea celor 28 de erori din lista chiriaşilor prezentată de Victor Ponta, gândul detaliază metodele prin care locatarii de la stat îşi asigură continuitatea indiferent de partidul aflat la guvernare.
► Premierul Victor Ponta a anunţat luni că "în cursul lunii martie" intenţionează să reducă lista chiriaşiulor la miniştri şi să scoată la vânzare restul de 900 de imobile ale RA-APPS. Până în acest moment nu a fost făcut însă public niciun demers concret.
Prima metodă: fundaţia. "Când n-am mai avut funcţie, am închiriat prin fundaţie"
Ambasadorul Gheorghe Dinică, aflat de câteva luni pe lista de consilieri la cabinetul ministrului de Externe Titus Corlăţean, a fost şeful Protocolului Naţional în timpul cabinetului Adrian Năstase. Atunci a primit şi apartamentul RA-APPS de patru camere şi una de serviciu. În total 209 metri pătraţi contra unei chirii care se ridică în prezent la 578 de lei pe lună, de la 554 de lei cât era în 2009.
Schimbarea de putere din 2004 l-a transferat pe Gheorghe Dinică la Camera Deputaţilor, unde a fost instalat director al Direcţiei de Protocol sub Bogdan Olteanu (PNL) şi Roberta Anastase (PDL)