Dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marţi, trimiterea cauzei la instanţa supremă întrucât acesta este deputat.
Avocaţii care reprezintă persoanele acuzate în acest dosar au ridicat o excepţie de necompetenţă a judecării cauzei de către instanţa Curţii de Apel Bucureşti, în condiţiile în care Sebastian Ghiţă a câştigat la alegerile din decembrie 2012 un mandat de deputat.
Astfel, avocaţii au arătat că, în raport de noua calitate a lui Sebastian Ghiţă, dosarul în care este acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii, alături de alte opt persoane, trebuie judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Curtea de Apel Bucureşti a admis marţi excepţia de necompetenţă materială a instanţei după calitatea persoanei şi a decis declinarea judecării dosarului în favoarea ICCJ. Decizia nu poate fi contestată.
În februarie 2006, Sebastian Aurel Ghiţă, Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ştefan, Mircea Daniel Nicorici şi Stela Ştefan au fost trimişi în judecată într-un dosar de înşelăciune.
În 11 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei nouă, constatând nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată.
Sebastian Ghiţă a fost achitat atât pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, cât şi pentru fals în declaraţii, infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Decizia a fost atacată de procurori cu apel, dosarul a fost înregistrat în 7 februarie 2012 la Curtea de Apel Bucureşti, iar judecarea a început în 6 martie 2012.
Magistraţii Curţii d