Cine ar fi crezut că moartea celui mai controversat lider din lume va rămâne aproape fără reacție pe piețele financiare, în special pe piața petrolului? Cel care a naționalizat industria petrolului din țara sa și a făcut un titlu de glorie din faptul că i-a înfruntat în nenumărate rânduri pe americani a trecut în neființă fără să facă valuri pe piețe, chiar dacă țara sa are cele mai mari rezerve de petrol din lume după Arabia Saudită.
Hugo Chavez este mort. El este pe moarte de mult timp. La fel și industria petrolieră a Venezuelei. Și acesta este motivul principal pentru care piețele au reacționat la moartea președintelui Venezuelei nu cu mai mult de o mică creștere, transmite Market Watch.
După știrile despre decesul lui Chavez, prețul petrolului crude cu livrare în aprilie a scăzut cu 10 cenți, până la 90,72 dolari pe baril pe bursa de mărfuri din New York. Ulterior, prețul a crescut ușor, la 91,03 dolari pe baril.
Răspunsul slab al pieței reflectă declinul influenței Venezuelei pe piața globală a energiei.
Asta nu înseamnă o desconsiderare a rezervelor sale. Guvernul lui Chavez a estimat rezervele de petrol ale Venezuelei la aproape 300 milioane barili. Statele Unite urmează Venezuela din acest punct de vedere, cu rezerve estimate la 200 milioane barili. Arabia Saudită este singura țară din lume care stă pe rezerve mai mari decât ale Venezuelei.
Dar sub guvernarea de 14 ani a lui Chavez, producția de petrol a Venezuelei a scăzut cu 30%, de la 3,5 milioane barili pe zi la 2,5 milioane. În spatele declinului stau eforturile de a naționaliza de mântuială industria națională a petrolului, care a lăsat compania petrolieră de stat PSVSA puternic subfinanțată, a condus la ieșirea investițiilor străine din țară, lăsând în urmă o infrastructură energetică îmbătrânită confruntată cu o criză de personal calificat care să o administrez