Membrii Partidului Alianţa Socialistă, filiala Cluj, au marcat azi, fără prea mare fast, instaurarea Guvernului Petru Groza. Au trecut 68 de ani de când Petru Groza a reformat agricultura, prin recompensarea militarilor și a țăranilor, iar asta îl face să fie regretat printre unii clujeni. În Partidul Alianţa Socialistă nu e însă numai bucurie - formaţiunea încă așteaptă undă verde din partea Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a putea folosi simbolurile socialiste, în timp ce autorităţile vor să le scoată în afara legii.
Gheorghe Oros, preşedintele filialei clujene a PAS, explică ce s-a întâmplat în 1945, când Petru Groza a reformat agricultura.
"Azi e un motiv de bucurie, să zicem, deoarece în '45, încă în plin război, să nu uitam că trupele române încă se aflau pe front, această reformă a presupus o primă împroprietărire a țăranilor săraci din multul pământ existent în ţară", povesteşte Oros.
Chiar dacă actualul Guvern se pregătește să scoată în afara legii simbolurile comunismului, membrii Partidului Alianţa Socialistă din Cluj se zbat la CEDO pentru a putea păstra emblema fostului partid Ceaușist.
"Este posibil ca acest partid, dacă ar lua acel nume de PCR şi ar aborda emblema, să aibă la alegeri o cotă mult mai mare. Poate de asta le este şi frică, pentru că prin aceste simboluri am face o revenire la memorie", e de părere Norbert Coman, membru al Partidului Alianţa Socialistă.
Clujenii au însă păreri împărțite când aud de perioada comunistă. Unii nostalgici s-ar înscrie însă oricând într-un partid care promovează ideologia, pentru că "era mai bine", după cum recunoaşte o clujeancă. Alţii, mai tineri, nu cred că un partid comunist ar fi o idee bună. Însă, în acelaşi timp, tinerii recunosc că şi-au pierdut încrederea în toate partidele.
În prezent, Partidul Alianța Socialistă din Cluj numără aproximativ 500 de membri.