Deşi zvonurile privind moartea lui Hugo Chavez tronau în presa internaţională de ceva vreme, o confirmare oficială a venit miercurea trecută din partea unui diplomat din Panama care afirma că liderul sud-american intrase în moarte cerebrală la 30 decembrie. În urma acestei dezvăluiri, guvernul de la Caracas a început să dea zilnic veşti tot mai proaste despre starea de sănătate a comandantului, totul culminând marţi cu anunţul morţii.
Fostul ambasador al statului Panama pe lângă Organizaţia Statelor Americane (OSA), Guillermo Cochez, a declarat miercurea trecută, într-un interviu pentru televiziunea NTN24, că preşedintele Hugo Chavez a intrat în moarte cerebrală la 30 decembrie şi că fusese deconectat de la aparate în urmă cu patru zile. „Preşedintele a fost deconectat, cel mai probabil, în urmă cu patru zile”, a declarat Cochez.
Protestele „studenţilor încătuşaţi”: „Nimeni nu ştie unde e Chavez”
Înainte ca declaraţiile lui Cochez să fie preluate de presa internaţională, în capitala Venezuelei au izbucnit proteste ale studenţilor care cereau guvernului de la Caracas să dea informaţii clare despre starea de sănătate a liderului revoluţiei bolivariste. Legaţi cu lanţuri la mâini, studenţii au cerut în cursul ultimei săptămâni să se formeze o comisie medicală care să determine starea de sănătate a lui Chavez.
Alfredo Romero, preşedintele unui ONG din Venezuela, spunea în urmă cu câteva zile că nimeni nu ştie, de fapt, în ce stare se află şi unde se află Hugo Chavez.
Principala miza a protestelor din Caracas era ca Chavez să fie declarat incapabil „fizic sau mental” de a-şi exercita funcţia de preşedinte. În acest sens, protestatarii înaintaseră şase cereri la Curtea Supremă prin care cereau să se determine dacă Chavez este în stare să conducă ţara sau nu.
Semne de viaţă de la Chavez
Pe fondul protestelor tot mai numeroase şi a d