Complexul Energetic Oltenia (CEO) a avut în luna ianuarie un profit de 20 de milioane de lei, a declarat directorul de Resurse Umane Ion Răuţ. Acesta a mai spus că lucrurile nu stau tocmai bine, de vină fiind energia verde. Răuţ menţionează că problema nu este procentul pe care energia verde îl ocupă în piaţa de profil, ci fluctuaţia pe care o produce în sistem, în sensul că într-o zi dă ocupă 7% în piaţa de energia, iar în alte zile sub 1%. Dacă cantitatea de energie pe care o dau producătorii de energie verde este mare, atunci grupurile de la CEO, cel mai scump producător, sunt oprite.
Se vorbeşte neîncetat despre ce probleme pune energia verde CEO, dar care este aceasta? Că intră pe piaţă din ce în ce mai mult sau că are prioritate în sistemul energetic naţional? Sau amândouă?
Potrivit lui Răuţ, nu procentul este îngrijorător, ci fluctuaţia cu care intră în sistem. Faptul că producătorii de energie livrează 1% şi peste o oră 5% produce dezechilibre în sistem. Acesta a criticat şi interpretarea dată de presă a cifrelor şi procentelor afişate pe Transelectrica privind cantitatea de energie care intră în sistem. „S-a luat o oră dintr-o zi, iată producţia din ora aceea reprezintă 1% şi s-a mers către concluzia greşită. Nu procentul din piaţă sau nu cantitatea de energie care este produsă pe centralele eoliene e problema noastră, ci problema noastră este ritmul acesta de la 1600 de MW la 0 MW“, a declarat Răuţ la TV Sud.
Directorul a fost contrazis de realizatorul emisiunii, care i-a amintit lui Răuţ cât de greu se obţin informaţiile de la CEO.
Răuţ crede că producătorii de energie verde sunt avantajaţi. „Nu ne afectează procentul pe care-l ia din piaţă, ci fluctuaţia şi modul în care intră această regenerabilă în sistem. E nefiresc ca prin scheme de sprijin să fie pusă într-o poziţie de prioritate mult prea avansată“, a mai spus Răuţ. @