Nicio decizie nu va fi luata joi la Bruxelles în ceea ce priveşte cererile României şi Bulgariei de a adera la Spaţiul Schengen, din cauza opoziţiei mai multor state membre, a anuntat miercuri preşedintia irlandeză a UE, citată de AFP. Ieri a venit informaţia că şi Franţa se opune din cauza slabului angajament al celor două ţări în combaterea corupţiei.
„Nu va fi nici vot, nici o decizie“ în cadrul reuniunii miniştrilor de interne din UE şi din patru ţări asociate membre ale spaţiului european fără frontiere (Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein). „Pentru moment nu există un consens“ între membrii Schengen pentru a integra Sofia şi Bucureştiul deoarece „mai multe ţări au rezerve sau ângrijorări“, a precizat o sursă din preşedinţia irlandeză, citată de AFP.
Cotidianul austriac „Osterreich“. Scrie, citând tot surse diplomatice de la Bruxelles, că şi Franţa se opune intrărării României şi Bulgariei în Schengen din cauza „angajamentului slab al celor două ţări în combaterea corupţiei“. Preşedinţia irlandeză şi Austria au pledat, miercuri după-amiază, din nou pentru varianta aderării în două etape a celor două state, dar nu au reuşit să schimbe poziţia de veto a Germaniei, Franţei, Olandei şi Finlandei, notează cotidianul austriac.
Dosarul „nu va fi rezolvat de preşedinţia irlandeză şi va trece la cea lituaniană“, care va asigura preşedinţia semestrială a UE începand cu 1 iulie 2013.
În plus, din cauza îngrijorării UE faţă de independenţa justiţiei din România şi Ungaria, comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding va cere, vineri, în cea de-a doua zi a reuniunii JAI - un proiect de evaluare sistematică a sistemelor judiciare naţionale, mai notează cotidianul „Osterreich“.