Protectia copiilor reprezinta o prioritate a politicii Romaniei si din acest punct de vedere siguranta minorilor si prevenirea comportamentelor infractionale in randul acestora constituie una din directiile principale ale Politiei Romane in domeniul prevenirii criminalitatii.
Delincventa juvenila este una dintre problemele majore cu care se confrunta societatea romaneasca, fapt pentru care este foarte important ca toate institutiile cu atributii in domeniul protectiei copilului sa isi orienteze activitatile in acest sens, alaturi de organizatiile neguvernamentale care activeaza la nivel local.
Statistic, in ultimii ani, la nivelul judetului Iasi, din punct de vedere al minorilor implicati in fapte ce contravin legii, s-a inregistrat un trend ascendent.
Principalele tipuri de infractiuni savarsite de minori sunt furturile, urmate la mare distanta de talharii. Din acest punct de vedere demersul preventiv realizat in raport cu delincventa juvenila interfereaza benefic si cu cel de-al doilea domeniu de interes al prevenirii – respectiv prevenirea infractiunilor de furt, intrucat o parte semnificativa dintre aceste fapte sunt comise de catre minori, iar programele de prevenire adresate minorilor au ca efect scontat reducerea implicarii lor in activitati infractionale, deci si in cele ce vizeaza bunurile patrimoniale.
Un alt aspect important al activitatilor de prevenire il constituie reducerea riscului de victimizare a copiilor, prin dezvoltarea abilitatilor in domeniul sigurantei personale. In acest sens, prin Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, se deruleaza proiecte si campanii ce vizeaza atat pe cei de varste mici, dar si pe adolescenti.
Actiunile de acest gen se deruleaza in colaborare cu unitatile de invatamant din judetul Iasi, avand ca grupuri tinta elevii, profesorii si parintii, dar si in mediul rura