Franta e pe cale sa se prabuseasca. Imaginea tarii in afara granitelor este catastrofala, atat in randul politicienilor cat si al oamenilor de afaceri. Starea de spirit a cetatenilor francezi nu este nici ea roza. Guvernantii? Acestia parca sunt paralizati.
De ce Franta nu reuseste sa controleze situatia? De ce nu reuseste sa iasa din dezordinea economica in care se afla si sa intre intr-o noua ordine moderna? Toate analizele facute de cativa ani incoace spun un singur lucru: tara este intr-o cadere economica libera, noteaza Deutsche Welle.
Cifrele sunt mai mult decat concludente: in ultimii 10 ani, in industrie au fost creeate doar 750.000 de locuri de munca. In 2011, deficitul comercial a atins incredibila suma de 70 de miliarde de euro.
Cercul vicios
Franta isi pierde competitivitatea pe pietele internationale. Acesta e principalul motiv pentru care deficitul este atat de mare, iar somajul ridicat. In acelasi timp, slaba productivitate ingradeste influenta tarii pe plan international si ameninta nivelul de trai al francezilor de rand.
Acesta este un cerc vicios, din care cu greu se poate iesi. Industria franceza e incorsetata de exporturile germane, iar, pe de alta parte, este prinsa in capcana tarilor emergente, China, India si Brazilia. Acestea au un avantaj in fata concurentei franceze prin costurile mici cu forta de munca. De aceea si firmele franceze castiga din ce in ce mai putin. In ultimii 10 ani, castigurile lor au scazut cu pana la 30 procente, in timp ce in Germania, de pilda, acestea sunt stabile sau chiar cresc.
Greseli politice si inertie
Marfurile franceze isi pierd atractivitatea. Francezii, la fel ca si germanii, produc masini, automobile, trenuri si vase navale. Numai ca firmele franceze nu prea sunt cautate la export. De la sfarsitul anilor '90, Franta nu poate ies