* Avem telefoanele de zece ori mai ascultate decât în comunism
Deputatul PSD Ion Stan, aflat la al patrulea mandat consecutiv în Parlament, a făcut, zilele trecute, o nouă declaraţie politică.
După ce, luna trecută, deputatul de Dâmboviţa, pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă, şi-a exprimat considerentele în Parlament faţă de cazul său, marţi, domnia sa a afirmat că activitatea secretă a serviciilor de informaţii este, "în absenţa unei legislaţii actualizate şi predictibile, o permanentă sursă de intruziuni abuzive în viaţa intimă şi privată a cetăţenilor, o ameninţare gravă la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale, un pericol real pentru democraţie".
Domnia sa apreciază că întregul sistem instituţional al domeniului securităţii naţionale şi al activităţii serviciilor de informaţii este într-o stare de profundă dereglementare, care continuă să fie acceptată de întreaga clasă politică.
"Zeci de mii de interceptări ale convorbirilor telefonice în aşa-zisul temei al securităţii naţionale sunt ilegale", consideră Ion Stan, subliniind că, în ciuda faptului că şapte legi permit declarativ interceptarea comunicaţiilor, nu există o lege care să reglementeze regimul activităţilor de interceptare şi protecţia informaţiilor privind persoanele interceptate ca legături ale suspecţilor, fără să facă obiectul autorizărilor de interceptare.
Deputatul PSD a declarat: "În perioada 1980-1988, potrivit cercetătorilor arhivelor securităţii, s-au aprobat 1310 interceptări şi 123 de filaje. Potrivit datelor comunicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (n.r. ÎCCJ), numărul de interceptări telefonice dar şi de înregistrări ambientale a crescut de la an la an. ÎCCJ a emis, în perioada 2005 - 1 noiembrie 2010, un număr de 13.932 mandate de interceptare în baza legii siguranţei naţionale (...). În anii 2010-2011, dacă avem în ved