Buuun, deci avem o miză babană, nişte personaje cu tichiuţe roşii şi biografii cvasi-cunoscute, 1,2 miliarde de credincioşi (!), tabloide şi televiziuni de ştiri, atmosferă de omphalos al lumii religioase. Mix-ul perfect pentru a crea un story. Şi ce story!
Au apus vremurile în care lumea gusta poveşti siropoase cu rezolvări imposibile gen Pasărea- spin, s-au dus momentele de glorie ale papei globe-trotter Ioan Paul al II lea, sunt uitate şi forţa artistică dar şi influenţa geo-politică a Bisericii romano-catolice. Finito! Acum avem, simplu, o „o cursă pentru scaunul papal” (citat din comentariul înflăcărat al unei televiziuni de ştiri din România), o „zi hotărâtoare”, „un conclav reunit pentru votul decisiv” – în fine, avem o listă cu „papabili”! Asta le-a întrecut pe toate! Nu credeam să aud în viaţa asta un asemenea barbarism, o asemenea lipsă de substanţa transferată unui cuvânt/realităţi pline (încă) de miez...
„Papabilii” îşi dispută întâietatea la scaunul pontifical rămas vacant în urma demisiei lui Benedict al 16 lea – un neamţ serios, care şi-a luat treaba în serios. Şi-a luat-o prea în serios, zic unii, căci pus în faţa raportului întocmit de o comisie a cardinalilor (sursă: La Repubblica), s-a luat cu mâinile de cap!
Coruperea şi influenţarea unui contingent important de cardinali de la vârful ierarhiei catolice se făcea pe baza slăbiciunii „contra firii”, pe care aceştia o practicau asiduu – ne informează acelaşi cotidian. Vaticanul nu a infirmat dar nici nu a negat (cu excepţia unor eschive ale purtătorului de cuvânt, pr. F. Lombardi) această rumoare iscată în jurul dosarului de 300 de pagini intitulat în frumoasa limbă latină „Relationem”. Acest fapt a alimentat zvonistica. Şi a încins... bursa pariurilor.
Astfel, ghanezul Peter Turkson este cotat în prezent cu 3,5 la 1, umăr la umăr cu italianul Angelo Scola. Interesant... Apoi,