Ideea că în eventualitatea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, şi cetăţenii unor ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană ar putea circula liber în spaţiul comunitar, doar fiindcă au în paşaport o viză a Bucureştiului sau Sofiei, nu este singura care-i creează ministrului federal de interne Hans-Peter Friedrich o senzaţie de disconfort, scrie Deutsche Welle.
Există două elemente care pot exprima pe scurt, de ce le este teamă nemților să lase România și Bulgaria în spațiul Schengen:
Cine obţine plătind şpagă, o viză română sau bulgară, poate ajunge fără nici un control suplimentar în Germania. Iar cetăţenii germani acceptă extinderea spaţiului Schengen doar cînd condiţiile fundamentale sunt asigurate. Ceea ce nu este cazul, în prezent.
În anumite situaţii, ajutoarele sociale din Germania pot fi de două pînă la trei ori mai mari decît salariul mediu din România şi Bulgaria. Iar migraţia provocată de acest decalaj ar putea duce la erodarea statului social german.
Altfel spus, se fac auzite avertismentele primarilor unor metropole germane referitoare la sporirea urmărilor şi efectelor negative ale unei aşa zise imigraţii din cauza sărăciei, dacă începînd din 1 ianuarie 2014, cetăţenii bulgari şi români vor putea trăi şi lucra în oricare din ţările Uniunii Europene. Friedrich respectă libertatea de călătorie a oricărui cetăţean al UE dacă acesta are de lucru sau studiază. Şi menţionează că fiecare cetăţean care se află în această situaţie, este binevenit. In schimb, trebuie eficient disuadaţi cei care abuzează de această libertate doar spre a beneficia de prestaţii sociale. Iar Comisia UE ar trebui să vegheze ca România şi Bulgaria să acorde celor defavorizaţi ajutoarele cuvenite din fondurile care le-au fost şi le sunt puse tocmai în acest scop la dispoziţie. Friedrich şi-a exprimat