Conducerea Spitalului Judetean „Mavromati” considera ca masura achizitiilor centralizate de medicamente si materiale sanitare este binevenita pentru sistemul sanitar.
„Din punctul meu de vedere este o masura excelenta. Scapam noi, pe plan local, de o grija”, a declarat Gheorghe Damian, managerul Spitalului Judetean „Mavromati”.
In plus, planul de achizitii centralizate isi va arata beneficiile, considera si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intr-un comunicat. „Avantajul imediat va fi scaderea semnificativa a preturilor. In plus, achizitia centralizata va permite o analiza mai buna de catre experti a fiecarui grup de bunuri achizitionate cu rezultate mai bune pentru sanatatea pacientilor”, se arata in comunicatul referitor la concluzia privind organizarea achizitiilor publice centralizate pe care expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au prezentat-o autoritatilor romane, dar si reprezentantilor media.
Dupa ce s-a studiat programul national de tratament al tuberculozei s-a ajuns la concluzia ca achizitiile centralizate vor putea aduce economii si de 600 la suta la unele medicamente cumparate.
„Cateva exemple privind diferentele de preturi la achizitiile diferitelor produse in unitatile sanitare cu paturi sunt concludente. Astfel, daca in unele spitale manusile chirurgicale au fost achizitionate cu 0,14 lei, in altele preturile de achizitie au ajuns si la 7,7 lei. La fel, in cazul seringilor, diferentele de preturi pentru achizitie variaza intre 0,15 lei la 1, 76 de lei”, precizeaza Lidia Onofrei, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Botosani.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca intentioneaza sa organizeze licitatii centralizate pentru medicamentele necesare tratamentului TBC, HIV/SIDA si in unitatile de primiri urgente si ATI. De asemenea, se vor face achizitii pentru materialele sanitare tot din sectorul de urgenta.