Disputa pornită de la lipsa sprijinului occidental pentru stabilirea unei date privind aderarea României la Schengen, fie şi în două trepte, s-a transformat la Bucureşti într-o periniţă locală care-i va urmări mult timp pe melomanii din UE, aceiaşi care fac posibil, chiar şi în vremuri grele, “Concertul european”.
Dar cum din declaraţiile unor miniştri şi parlamentari ai puterii se înţelege că prea puţin îi mai interesează pe oficialii români fineţurile occidentale în materie de diplomaţie, rămâne totuşi de văzut ce va înţelege “poporul” şi cum se va poziţiona în următoarea perioadă.
Până acum, majoritatea nu s-a dovedit deranjată de criza de sistem în care, începând cu vara lui 2012, au fost aruncate justiţia şi însuşi statul român doar pentru a garanta accesul în funcţii guvernamentale, parlamentare şi administrative a unor personaje corupte, dar şi pentru ca fondurile publice să poată fi accesate ocolind cu spor standardele de eligibilitate care funcţionează la nivel european.
Pentru corecta informare a celor mulţi e important de precizat că în mesajele transmise în ultimele zile se ascund câteva capcane majore.
Le voi enumera mai jos şi le voi exemplifica concret, mai mult cu citatele oficialilor români şi străini şi mai puţin cu comentarii ale subsemnatului.
PRIMA: România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen, iar europenii fac rău nu doar prin refuzul de a ne accepta, ci şi prin faptul că se ascund şi nu ne spun de ce ne ţin pe bară. Au repetat-o obsesiv zilele astea şi membri ai Cabinetului Ponta, şi parlamentari ai USL.
Aşa cum se va vedea şi din citatele de mai jos, tema e falsă. Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu au fost informaţi pe toate canalele posibile că, după evenimentele din vara trecută şi luându-se în considerare evoluţia ulterioară, aderarea la Schengen nu va mai putea f