Tristeţe şi incertitudine în America Latină: Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei şi unul dintre cei mai mari critici ai Americii, a murit. El suferea de mai bine de doi ani de cancer. Ce "moştenire" lasă în urmă Chavez şi ce se va întâmpla în continuare?
Imediat după aflarea veştii despre moartea lui "El Comandante", magazinele din Venezuela s-au închis, transportul public din Capitală s-a oprit, iar venezuelenii, mai ales susţinătorii lui Chavez au ieşit pe străzi.
Anunţul privind decesul lui Hugo Chavez a fost făcut de vicepreşedintele Nicolas Maduro, cel desemnat chiar de Chavez drept succesor. Autorităţile de la Caracas începuseră însă deja să se agite.
Acelaşi vicepreşedinte anunţa cu câteva ore înainte că Venezuela va trece prin cele mai grele ore, după ce Hugo Chavez a fost operat ultima dată de cancer. Apoi, a acuzat că duşmanii ţării ar fi fost cei care i-au provocat cancerul preşedintelui. Şi pentru ca referirea la Statele Unite să fie şi mai clară, imediat, Guvernul de la Caracas a început să-i expulzeze pe diplomaţii americani aflaţi în Venezuela, inclusiv doi ataşaţi militari. Evident, Washingtonul a respins acuzaţiile de conspiraţie ale Venezuelei şi le-a catalogat drept "absurde".
Hugo Chavez a fost diagnosticat acum doi ani cu cancer în zona pelviană. De atunci, a trecut prin patru intervenţii chirurgicale, în Cuba. Starea lui de sănătate s-a deteriorat continuu, iar de câteva zile existau informaţii că infecţia sa respiratorie se agravează. Fireşte, însă, pentru a continua tradiţia lui Chavez, trebuia găsit şi un duşman extern.
Omul de încredere, succesor
Guvernul de la Caracas se pregătise deja pentru perioada post-Chavez. Chiar marţi a fost o reuniune a liderilor politici şi militari. Vicepreşedintele Nicolas Maduro a cerut calm, la fel a cerut şi liderul Opoziţiei. În decurs de 30 de zile, Venez