„Ar fi bine să existe o strategie foarte clară la nivel naţional, pe fiecare regiune aparte, care să stabilească ce e mai rentabil.” Instituţia care se ocupă de instruirea şi dezvoltarea profesională a aleşilor locali, Academia de Administrare Publică de pe lângă preşedinte, şi-a trecut în premieră în grila de studii un curs cu care vrea să-i înveţe pe primari cum să pună in aplicare tehnologii moderne si fezabile de încălzire a instituţiilor publice. Din considerente ecologice şi economice, Moldova vrea să obţină spre anul 2020 nu mai puţin de 20 la sută din necesarul de energie din surse regenerabile sau de alternativă. Dar mai multe primării deja s-au pomenit că au realizat proiecte ineficiente, montând cazane nerentabile sau lipsite de surse de material arzător. Liliana Barbăroşie relatează:
Petru Cosoi este de mai mulţi ani vicepreşedinte al raionului Călăraşi, timp în care, povesteşte el, în localităţi au apărut mai multe instalaţii bazate pe surse alternative de energie. O seră irigată cu ajutorul unei pompe conectată la o baterie solară în satul Meleşeni, trei instalaţii eoliene, adică din cele ce transformă vântul în energie la Vălcineţ, şi o linie de brichetare din rumeguş la Redeni - sunt deocamdată primele câteva succese. Odată cu apariţia cererii pentru noi tehnologii s-au înmulţit însă şi ofertele, spune Petru Cosoi, iar cu ele - şi riscul unor alegeri greşite:
„Noi aici în raion îi depistăm foarte uşor pe şmecheri. Dar ar fi totuşi bine să existe o strategie foarte clară la nivel naţional, pe fiecare regiune aparte, care să stabilească ce e mai rentabil. Noi nu ne putem compara cu nordul sau sudul, aici, în centru doar sunt alte surse de biomasă. Trebuie să cumpărăm din start acele agregate care pot fi rentabile pentru regiunea noastră. Dacă cineva o să aducă de peste hotare o tehnologie şi va pierde, treaba lui. Dar când