Privite de sus, islazul şi mai multe terenuri agricole din comuna Lipăneşti ar suscita cu siguranţă interesul ufologilor. „Desenele“ din carnea pământului sunt făcute după o arhitectură ciudată, care se întind pe aproximativ 14 kilometri. Din păcate, mesajul indescifrabil este doar „semnătura“ hoţilor de conducte care au scos tone de fier din măruntaiele islazului
Pe islazul de acum al comunei Lipăneşti, funcţiona în trecut o platformă Petrom, cu mai multe sonde şi kilometri de conducte subterane pentru transportul produsului petrolier. Societatea s-a restrâns la două sonde, singurele rămase funcţionale, a renunţat la vechea reţea de conducte, iar pentru transportul ţiţeiului a construit o reţea nouă de ţevi.
De altfel, localitatea este împânzită de sonde vechi şi conducte dezafectate pentru transportul ţiţeiului şi al apelor sărate, ceea ce o face extrem de atractivă pentru hoţii de fier vechi, de ani de zile.
Afacerea conductelor de pe islazul comunal a fost mirosită imediat. În doar câteva luni, începând de astă vară şi până aproape de sărbătorile de iarnă, hoţii au reuşit să scoată aproape toate conductele din subteran, dând naştere unui peisaj de război, apocaliptic. Din estimările autorităţilor, ar fi vorba despre aproximativ 14 kilometri de conducte scoase din pământ.
„Veneau câte 60-70 de oameni odată, săpau non-stop, iar dacă trecea firma de pază prin zonă, continuau noaptea. Cine avea curajul să se ia de ei? Riscam o bătaie soră cu moartea“, povesteşte Ion Vasile, un bărbat care locuieşte chiar în apropierea islazului.
100 de lei, un metru liniar de conductă
Tone întregi de conducte, unele îngropate şi la doi metri, au fost scoase sistematic şi vândute la centrele de fier vechi din localitate sau din comunele din jur.
În câteva ore, 6-7 persoane reuşeau să scoată fier vechi de 2.000 de lei, în condiţiile în care kil