Copilul a fost trimis la Iași pentru investigații suplimentare, după ce a primit vaccinul danez.
Un bebeluș de zece luni, din Roman, a fost internat la un spital din Iași, pentru investigații suplimentare, fiind suspectat că a dezvoltat reacții adverse la vaccinul împotriva TBC. Potrivit medicilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, starea bebelușului este bună și, până în prezent, nu sunt probe că s-ar fi depistat existența bacilului tuberculos.
Vaccinarea împotriva tuberculozei (vaccinarea BCG) este cuprinsă în programul național de vaccinare obligatorie și se face nou-născuților – dacă se poate, în materniate, până la vârsta de două luni – și în clasa a VIII-a. În urmă cu trei ani, vaccinul românesc BCG a dispărut de pe piață, întrucât principalul producător, Institutul Cantacuzino, și-a încetat producția, astfel că Ministerul Sănătății a fost nevoit să importe un vaccin similar produs în Danemarca. După ce nou-născuții au fost primit vaccinul de import, mai mulți părinți din țară au sesizat reacții adverse. Anul trecut, Ministerul Sănătății a oprit temporar vaccinarea cu acest vaccin și a solicitat o comisie de la Organizația Mondială a Sănătății, pentru a verifica dacă vaccinul danez prezintă pericol pentru bebeluși. În urma analizei s-a constatat că numărul de reacții adverse înregistrate e mai mic decât cel asumat pe prospect de către producător, astfel că s-a decis reluarea vaccinării.
“Pentru mai multe investigații, bebelușul a fost trimis la Iași, dar starea sa nu este foarte gravă și nu s-a confirmat prezența bacilului tuberculos. Așteptăm rezultatele probelor recoltate pentru a ști dacă e o reacție adversă sau nu. Anul trecut am avut 23 de reacții adverse la vaccinuri, dintre care 12 la vaccinarea BCG. Dacă, în cazurile de anul trecut, reacțiile adverse au apărut la trei-patru luni de la vaccinare, în cazu