Desfiinţarea judeţelor, apariţia superbaronilor, creşterea birocraţiei şi a cheltuielilor sunt „sperietorile” care îi fac pe români reticenţi faţă de regionalizare.
Conform unui sondaj de opinie realizat de GeoPOL la finele lunii trecute, românii par mai degrabă speriaţi de procesul reorganizării administrativ-teritoriale a României. Ei refuză desfiinţarea judeţelor şi spun că noile structuri regionale vor umfla şi mai mult birocraţia şi vor consuma şi mai mulţi bani. De asemenea, nici nu vor să audă de regiuni cu populaţie de etnie maghiară majoritară. Un fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor spune că oamenii se tem de ceva ce încă nu cunosc.
Astfel, cei mai mulţi dintre respondenţi (44%) susţin că regionalizarea va genera o creştere a birocraţiei şi a cheltuielilor publice iar peste două treimi dintre noi (67,4%) nici nu vor să audă de o eventuală desfiinţare a judeţelor. Mai mult de jumătate (53%), se tem că împărţirea României în regiuni va duce la apariţia de lideri politici locali extrem de puternici. Totuşi, 63% vor să-şi aleagă singuri liderii regionali şi doar 20% ar accepta ca aceştia să fie aleşi de reprezentanţii autorităţilor locale sau numiţi de guvern, aşa cum par a arăta variantele luate în calcul de USL. 80% dintre români nu sunt de acord cu crearea unei regiuni care să conţină doar judeţele cu populaţie majoritară de etnie maghiară. Studiul GeoPOL a fost realizat în perioada 18-25 februarie, pe un eşantion reprezentativ de 1090 de persoane majore şi are o eroare maximă admisă de ±3%, la un grad de încredere de 95%.
„Sondaj prematur", este verdictul fostului secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Liviu Radu, care a lucrat la primele scenarii privind reorganizarea administrativ-teritorială a României. „Oamenilor li s-a cerut părerea despre o idee încă neconcretizată, despre care doa