Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul de zile lucrătoare a crescut cu 1,04% în ultimul trimestru din 2012 faţă de precedentele trei luni şi cu 7,61% comparativ cu perioada octombrie-decembrie din anul 2011, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), informează Mediafax.
Faţă de trimestrul III din 2012, costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în ultimul trimestru în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative majorări înregistrându-se în construcţii (6,47%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,60%) şi comerţ (4,13%).
Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,92%), alte activităţi de servicii (-7,18%) şi industria extractivă (-6,61%).
În sectorul bugetar costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) a crescut faţă de trimestrul precedent în sănătate şi asistenţă socială (3,39%) şi a scăzut în învăţământ (-8,21%) şi administraţie publică (-1,15%).
"În învăţământ, scăderea a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar", se arată într-un comunicat al INS.
Creşterea faţă de trimestrul anterior a cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,06%, şi de 0,99% pentru cheltuielile indirecte (non-salariale).
În trimestrul IV din 2012 comparativ cu perioada similară a anului trecedent, pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după n